Tři osvědčené triky, jak zjistit, že ananas je již zralý

U některých druhů ovoce zjistíme velmi snadno, zda je zralé nebo ne, nejednou během pár vteřin. Avšak existuje ovoce, které nese tajemství zralosti ukryté v sobě. Stejně jako meloun, i ananas neukáže na první pohled zda je vhodný ke konzumaci nebo ještě potřebuje pár dní dozrát.

Textura ananasu vás nepřivede ke zjištění, zda je zralý nebo ne. Tyto tři tipy vám však prozradí, jestli je připraven na talíř.

Otestujte listy ananasu

Nejjednodušší indicie zralosti ananasů. Každý plod má přibližně 30 až 40 špičatých tmavě zelených listů, které jsou velmi podobné agave a sukulentům. Na nezralém ananasu jsou tyto houževnaté listy pevně vsunuty do plodu a je obtížné je odstranit bez silného tahání. Když ananas dozrává, jeho listy se mění, uvolňují. Pokud se vám daří jednotlivé listy odstranit snadno, jen při mírném tahu, je to znamení, že je zralý.

Ovoňte spodek plodu

Nezralé ananasy nemají aroma. Na druhé straně, zcela zralé ananasy mají speciální snadno rozpoznatelný pach. Ovoňte jeho spodek. Zralý plod vydává sladkou a bohatou vůni, která připomíná sladkou chuť zralého ovoce. Pokud cítíte sladkou vůni, je to signál, že jste si vybrali i sladkou chuť, která už potlačila kyselé tóny nezralých plodů.

Zkontrolujte barvu plodu

Většina milovníků ananasů tento způsob zjišťování zralosti plodů zná, ale pro úplnost ho stojí za to zdůraznit. V supermarketech se ananas často jeví jako zelený. Zelené plody jsou nedozrálé. Ananas je zralý a připravený ke konzumaci tehdy, když nažloutne – a to nejen na malém kousíčku.

Nejlepší znak zralosti je, když má ananas alespoň jednu stranu žlutou. Pozor, když zmizí všechna zelená, už může být přezrálý.

Podařilo se vám vybrat perfektní ananas a máte chuť jej uložit do chladničky. Není to nejlepší nápad! Pokud není váš ananas úplně zralý, skladujte jej mimo chladničky, protože narušíte proces zrání a nikdy sladký nebude.

Do chladničky můžete uložit úplně zralý ananas před tím, než jej nakrájíte, aby se vychladil (když plod zežloutne, znamená to, že tehdy jej můžete dát do chladničky – jindy ne). Zralý ananas z chladničky spotřebujte během tří dnů, neskladujte jej déle.