Čtvrtek, 2 prosince, 2021

/

Dům s atriem pomalu srůstá se zahradou a mění se na krásnou obytnou krajinu

Ve vilové čtvrti v českém městě Lanškroun kdysi stál řadový dvoupodlažní dům. Dnes ho tam už nenajdete, protože místo něj zde stojí originální atriová jednopodlažní stavba. Novostavba vznikla v ateliéru Martin Neruda Architektura a poznáte ji hned podle průsvitných hmot garáže a zahradního skladu. Fungují také jako ochrana soukromí, protože oddělují dům od ulice.

Primárním přáním investora bylo bydlet v intenzivním kontaktu se zahradou. Podařilo se to díky chytrému členění prostor a tvaru dispozice. Půdorys má tvar písmene L s mírně zkoseným kratším ramenem nadále od ulice. Obytné místnosti i venkovní prostory kopírují terén mírně svažitého pozemku orientovaného na jih.

Chráněný před ruchem ulice

Rodinný dům je od ulice oddělen nevšedním, ale jednoznačně funkčním způsobem – na jedné straně od vstupu na pozemek naleznete zahradní sklad, na straně druhé garáž. Oba tyto objekty jsou polykarbonátové. Vstup mezi nimi přikrývají betonové přesahy střechy, pod které se dostanete do atria.

Polykarbonátový vstup do domu se zahradou
Půdorys má tvar písmene L s mírně zkoseným kratším ramenem nadále od ulice. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Život plyne mezi atriem a zahradou

Život v domě se odehrává kolem atria a zahrady, ze kterých se vstupuje do vnitřních prostor. Mezi atriem a jižní zahradou je hlavní obytný prostor – srdce domu. Spojuje kuchyň jídelnu i obývací pokoj. Tato denní zóna se dá otevřít do obou stran, tak vznikne zastřešené venkovní prostředí mezi atriem a zahradou. Na konci kratšího ramene je vnější prostor určený ke stolování.

Minimalistický obývací pokoj v atriu
Denní zóna se dá otevřít do obou stran, tak vznikne prostřešené vnější prostředí mezi atriem a zahradou. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Pokoj za pokojem kaskádovitě klesají

Jelikož pozemek se mírně svažuje od ulice směrem k zahradě, architekt Martin Neruda posadil jednotlivé místnosti domu terasovitě tak, aby terén kopírovaly. Celý dům a jeho konstrukce kaskádovitě klesá. Tak je podlaha ložnice vyšší, než podlaha vedlejšího pokoje, nejníže je položena společenská zóna.

Další specialitu stavby popisuje sám autor projektu: „Zalamované železobetonové stropní desky mají velkorysé přesahy, které chrání před sluncem i deštěm a zároveň vytvářejí příjemná místa na pomezí domu a zahrady.“

Přírodní materiály, tlumené barvy

Z materiálů i při této realizaci zvítězily přírodní materiály a tlumené barvy v kontrastu s materiály v surové podobě. V interiéru se podařilo vyvážit betonové stropy, překlady a parapety jasanovými příčkami, dubovou podlahou či sametově růžovou litou podlahou a jemně zelenými závěsy. Navzdory betonu je tak v interiéru příjemně a útulně.