Ve skutečnosti existuje více než 100 druhů dýní a je jasné, že ne všechny jsou vhodné k vyřezávání nebo k pečení. Některé jsou ideální pro dýňové dezerty, jiné jsou lepší než dekorace.
Dýně určené k vyřezávání mají tenčí slupku. To usnadňuje výrobu otvorů a různých zajímavých tvarů. Obvykle také mají méně dužiny uvnitř a je mnohem vláknitější, takže ji snadno vyjmete, abyste dovnitř mohli umístit svíčku či kahanek.
Nejčastěji se k vyřezávání používá oranžová dýně velkoplodá, ale můžete to zkusit is jinými dekorativními odrůdami.
Dýně určení k vaření a pečení (máslová, špagetová, hokkaido) jsou obvykle menší, kulatější, s hrubší slupkou a sladší.
Velká, malá či střední? Jaká velikost je nejlepší pro vyřezávání?
Většina lidí si automaticky vybírá k vyřezávání středně velké až velké dýně a obecně se vyhýbáme těm menším. Těžší se vyřezávají, protože nůž po nich snadno sklouzne a můžete si způsobit úraz. Na druhé straně, dětem se s menšími plody snáze manipuluje a pokud se místo vyřezávaných vzorů rozhodnete tykvičku pomalovat, je to ideální volba. Výsledkem budou roztomilé dýně a šťastné děti.
Pokud plánujete vyříznout klasického světlonosu, vyberte si středně velkou dýni s pravidelným kulatým tvarem a pěknou barvou. Pro vyřezávání speciálních vzorů, které jsou spíše vyšší než širší si můžete vybrat vysokou, podlouhlou dýni. Myslete však na to, že tyto dýně bývají uvnitř vláknité. To ztěžuje přesné řezy. Jsou však také krásné pro vystavení.
Skvělými dýněmi na vyřezávání jsou ty, které mají delší stonek. Kromě toho, že působí jako ozdoba a snadno ji začleníte do finálního designu, při vyřezávání vám pomůže udržet stabilitu plodu. Zároveň se dýně bude snazší otevírat při výměně svíčky či jejím zapálení.
Tipy, jak vybrat dýni na vyřezávání
Při výběru se zaměřte na vizuální přitažlivost dýně. Líbí se vám barva a tvar? Hodí se k designu, který chcete vyříznout?
Ujistěte se, že dýně je zdravá a bez kazů nebo skvrn.
Hledejte dýni s konzistentní barvou.
Má tenkou slupku? To je potřebné zejména u propracovaných vyřezávaných vzorů. Poklopte dýni a vyberte si tu, která má dutý zvuk. Rovněž i zvednutí dýně vám napoví io stěnách. Těžké dýně mají obvykle tlustší stěny.
Při výběru dýně na ni zatlačte, abyste se ujistili, zda je pevná. Jakýkoli otisk nebo měkčí část znamená, že dýně bude rychle hnít.
Ujistěte se, že dýně má plochou základnu, aby dobře stála.

Všechny dýně po vyříznutí začnou hnít a rozpadat se. Když vydlabete a vyříznete dýni, ochranná slupka je narušena, čímž se podstatně urychlí proces rozkladu zeleniny. Do vyřezané dýně snadno proniknou bakterie, plísně a hmyz a když se to stane, vnitřek se rozpadne a dýně začne chátrat.
I světlo a prach hraje svoji roli. Je logické, že vyřezaná dýně vydrží déle při nižších teplotách.