Čtvrtek, 2 prosince, 2021

/

Nejlepší způsob, jak zpracovat papriku? Nejprve ji upečte a poté nakládejte

Pokud zvyknete pěstovat papriky, tak pro vás konec sezóny určitě znamená také konzervování plodů, které nespotřebujete v čerstvém stavu. Z chutné červené papriky se dají dělat různé salsy, omáčky na těstoviny či plněné papričky nakládané sýrem. Pokud hledáte novou metodu, jak konzervovat červené papriky, máme pro vás několik tipů.

Lahodným a vděčným způsobem, jak si chuť domácích paprik uchovat po celý rok, je konzervování předem upečených plodů. Prvním krokem je udělat z čerstvé červené papriky pečenou červenou papriku. Samozřejmě, ještě předtím je třeba papriky umýt a osušit – měly by zůstat celé s neporušeným stonkem (jádro a stonek se snáze vybírají, když jsou upečené).

Jak upéct papriku

Nejjednodušší je pečení papriky v troubě nebo na grilu – papriky potřete olivovým olejem po celém povrchu a upečete v troubě či na grilu. Dbejte o to, aby byly rovnoměrně propečené, proto je třeba je otáčet.

Když jsou všechny strany paprik opečené, vyjměte je z trouby, přeložte do velké mísy a překryjte ji čistou utěrkou. V této fázi je důležité zachytit teplo. Pára pomůže uvolnit kůži papriky, takže ji lze snadno oloupat. Zkuste to za deset minut, kdy jsou papriky dostatečně chladné na dotek. Odstraňte a zlikvidujte slupky, překrojte papriky na polovinu a odstraňte jádro a stonek.

V žádném případě nedávejte papriku pod vodu, abyste odstranili semínka, protože to negativně změní její chuť.

Pečenou červenou papriku můžete konzervovat ve formě velkých částí nebo nakrájet na tenké proužky. Praktičtější kvůli všestrannosti použití je druhá možnost.

Konzervování pečených paprik v oleji

Potřebujete jen upečené a oloupané červené papriky a olivový olej.

Z 8 velkých paprik budete mít přibližně 240 ml konzervované pečené červené papriky. Postup je jednoduchý: do zavařeninové sklenice navrstvěte olivový olej a pečenou papriku, přičemž vrchní vrstvou musí být olivový olej. Od vrchu sklenice nechte 2,5 cm volného prostoru.

Odstraňte vzduchové bubliny a ujistěte se, že jsou papriky zcela ponořeny do oleje. Zavřete víkem a uchovávejte v chladničce.